Image

Οι θέσεις μας

Η νέα μας αυτοδιοικητική πρόταση βασίζεται στο τρίπτυχο Ενότητα - Σοβαρότητα - Συνέπεια.

Τι σημαίνει αυτό το τρίπτυχο;

Ενότητα: Για να μπει ένα τέλος στις αλληλοκατηγορίες και τις διχόνοιες. Για να σταματήσουν οι κραυγές, οι βρισιές και οι απειλές στα Δημοτικά Συμβούλια. Για να επιστρέψει η ηρεμία στο νησί. Για να ακουστεί η φωνή των πολιτών και όλοι μαζί να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της Άνδρου μας.

Σοβαρότητα: Διότι πρέπει να τελειώνουμε με τα ψέματα και τον λαϊκισμό, με τις ανέξοδες υποσχέσεις, που ζημιώνουν τους κατοίκους. Και να επιστρέψει η αλήθεια και η σκληρή δουλειά προ όφελος όλων μας.

Συνέπεια: Διότι τα μεγάλα λόγια δεν ωφελούν. Η Άνδρος χρειάζεται συνέπεια λόγων και έργων. Άρα και λογοδοσία για κάθε τι που γίνεται αλλά και για ότι δεν γίνεται ενώ το είχαμε υποσχεθεί στους συμπολίτες μας.

Όλα αυτά υποστηρίζονται και αναπτύσσονται σε 6 βασικούς άξονες πολιτικής για την Άνδρο που θέλουμε για την επόμενη 5ετία με ορίζοντα το 2030.


Η Άνδρος που μας αξίζει

6 προτεραιότητες για το νησί μας


1ος Άξονας: Η Άνδρος των Σύγχρονων Υποδομών και της Υγείας

Για να μπορέσει το νησί μας να αναπτυχθεί χρειάζεται υποδομές. Προχωράμε με την ολοκλήρωση των λιμανιών μας, την οποία είχαμε ξεκινήσει κάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες για ανεξάρτητο Λιμενικό Ταμείο.

Διεκδικούμε από το Ταμείο Ανάκαμψης και μέσα από κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο πόρους για υλοποίηση έργων υποδομών.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια και με το Υπουργείο Υποδομών φροντίζουμε και διεκδικούμε σταδιακά την αποκατάσταση του οδικού δικτύου.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την Π.Ε.Δ. Ν. Αιγαίου, με το Υπουργείο Υγείας και Οικονομικών, πιέζουμε για την επάνδρωση του Κ.Υ. και την βελτίωση των παροχών υγείας στο νησί μας.


2ος Άξονας: Η Άνδρος του Περιβάλλοντος και της Ποιότητας Ζωής

Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το νησί μας ένα ανεξέλεγκτο πάρκο ανεμογεννητριών. Απαιτείται από την Περιφέρεια και την Πολιτεία γενικότερα να ολοκληρώσει σωστά την μελέτη, ώστε να ξέρουμε πού και πόσες θα τοποθετηθούν. Δεν θέλουμε να γίνει η Άνδρος η νότια Εύβοια των Κυκλάδων.

Παράλληλα, θα επιδιώξουμε να λύσουμε το δασικό θέμα της Άνδρου, όπου το 80% εμφανίζεται δασικό.

Επιπλέον, σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Σωματείο Άνδρου θα προχωρήσουμε σε δράσεις για την προστασία των αδέσποτων ζώων.


3ος Άξονας: Η Άνδρος της Παραγωγής, της Επιχειρηματικότητας και της Αλληλεγγύης

Οι τομείς αυτοί θέλουν ιδιαίτερη ενίσχυση. Εκτός των άλλων, σχεδιάζουμε ενημερωτικά σεμινάρια και πλήρη ενημέρωση προς τους νέους επιχειρηματίες και τους νέους αγρότες. Οργανώνεται εντός του δήμου γραφείο ενημέρωσης σε χρηματοδοτικά προγράμματα, με εξειδικευμένο συνεργάτη. 

Επιδιώκουμε παράλληλα την προσέλκυση επενδύσεων στο νησί.

Επιπλέον, βάζουμε στόχο να μεριμνήσουμε για τους συνανθρώπους μας, ενισχύοντας τις κοινωνικές δομές του Δήμου μας.


4ος Άξονας: Η Άνδρος της Ναυτοσύνης

Ένας από τους στόχους μας είναι να γίνει η Άνδρος ένα Ναυτιλιακό Κέντρο και να μπει ξανά στον ναυτιλιακό και αναπτυξιακό χάρτη. Έτσι, θα επιδιώξουμε να δημιουργηθεί στο νησί μας ένα campus ναυτιλιακής εκπαίδευσης με σύσταση Ναυτιλιακής Σχολής. Ενώ ταυτόχρονα προσπαθούμε ήδη να προσελκύσουμε ναυτιλιακές εταιρείες, ώστε να φέρουν παραρτήματά τους στο νησί, ώστε απευθείας οι σπουδαστές να μπορούν να μπαίνουν στην αγορά εργασίας.

Επεκτείνουμε το Ναυτικό Μουσείο Άνδρου.

Πέρα όμως από αυτό, θέλουμε να θεσπίσουμε την μια γιορτή για την Ναυτιλία μας, με μία εβδομάδα ναυτοσύνης, που θα προσελκύσει τόσο επιχειρήσεις όσο και εργαζόμενους και πολίτες που ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό.


5ος Άξονας: Η Άνδρος του Τουρισμού, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού

Δίνουμε έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού, όπως έμπρακτα το πράξαμε κατά το παρελθόν, στις εναλλακτικές μορφές του, με επαγγελματική και σοβαρή παρουσία στις εκθέσεις και με εξωστρέφεια για να προσελκύσουμε ανθρώπους του χώρου, με σκοπό να επεκτείνουμε την διάρκεια της επισκεψιμότητας.

Στοχεύουμε στη συνολική ενίσχυση του πολιτισμού και του αθλητισμού, με νέες δράσεις και ενίσχυση των πολιτιστικών φορέων και των αθλητικών μας ομάδων, που αποτελούν τους πρεσβευτές της καλής εικόνας του νησιού μας.

Ενισχύουμε το Φεστιβάλ Άνδρου και τους πολιτιστικούς φορείς.

Αναβιώνουμε αθλητικά γεγονότα που είχαμε θεσπίσει και καταργήθηκαν, με πανελλήνιο και διεθνή χαρακτήρα, όπως το ράλλυ ΦΙΛΠΑ, το Andros trail race, τον ημιμαραθώνιο Κορθίου, τον αγώνα υπέρ των Ναυτικών, τα Πρόκλεια και πολλά άλλα.


6ος Άξονας: Η Άνδρος της Διαφάνειας, της Συνεργασίας και της Αξιοπιστίας

Στον άξονα αυτό δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση. Αξιολογούμε τις ανάγκες και διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις για υλοποίηση έργων με διαφάνεια και χρηστή διαχείριση. 

Παράλληλα, δίνουμε βήμα στις τοπικές κοινωνίες και διενεργούμε δημοτικά συμβούλια και στις τρεις περιοχές του νησιού. 

Δίνουμε την πρέπουσα αξία στις τοπικές κοινότητες και συνδιοικούμε, όπως κάναμε και κατά τη θητεία μας, το νησί με τους τοπικούς προέδρους, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών. Θεσπίζουμε ένα ουσιαστικό συμβούλιο με τους προέδρους τουλάχιστον 2 φορές τον χρόνο για τον σχεδιασμό της επίλυσης των προβλημάτων της περιοχής τους.